Verantwoordelijkheid afschuiven

Een narcist neemt nooit verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag. Wat haar gedrag veroorzaakt in haar omgeving zal haar niets interesseren. Gedrag is een keuze, iedereen is verantwoordelijk voor de keuzes die ze dus zelf maken.

Laat je nooit verantwoordelijkheid in de schoenen schuiven. Narcisten doen dat heel gewiekst door je bijvoorbeeld een schuldgevoel aan te praten. Jij bent niet schuldig aan het walgelijk gedrag van een narcist, wat ze ook zegt en je probeert aan te praten, dat gedrag is haar keuze.

Narcisten proberen je een schuldgevoel te geven door te zeggen dat het door jou komt dat ze zulk gedrag vertonen. Ze moest wel zo doen want jij deed zus en zo… Of omdat zij van mening is dat zij dat van jou moest doen en het dus haar fout niet is, JA het is wel haar fout want zij maakt de keuze het te doen.

Jij liet me dat doen dus is het niet mijn fout…. of Jij wees me daarop, dus ik moest wel de aanval op je openen of defensief worden…  DAT IS.. BELACHELIJK EN ONVOLWASSEN GEDRAG! 

Wanneer je ingaat op de vraag een auto voor iemand te stelen en je doet het dan ben jij verantwoordelijk, jij zal je straf niet ontlopen.
Wanneer jij iets doet waar een ander aanleiding toe geeft blijft het altijd nog jou keuze dat te doen, en is er niemand anders dan jij verantwoordelijk

Dus afschuiven van verantwoordelijkheid is ONZIN! Zij maakt de keuze te doen wat en hoe ze doet! Zelfs al ben jij nog zo vervelend dan nog heeft zij de keuze normaal te doen. Met normaal doen kan ze het tij zelfs keren, het is haar keuze dat niet te doen.

Afschuiven van eigen verantwoordelijkheid m.b.t. eigen keuzes is onvolwassen gedrag, ook weer een keuze.
Laat je geen schuldgevoel aanpraten! Ze zal van alles zeggen om jou dat gevoel te geven, over je roddelen om het schuldgevoel te vergroten en om andere deel te laten nemen aan haar praktijken zodat jij je tegenover nog meer mensen schuldig zal gaan voelen omdat je het idee krijgt je tegenover heel veel mensen te moeten verantwoorden. Je moet je niet verantwoorden, nergens voor nodig! De enige die verantwoordelijkheid heeft voor haar vernietigende praktijken is ZIJ…

Als jij je er van distantieert vernietigd ze zichzelf uiteindelijk. Dat is ook niet jouw verantwoordelijkheid.

Neem niet alles op je! Haar gedrag is haar gedrag, haar keuze. Ook alles wat ze doet en niet in de haak is, het zijn haar keuzes. Neem alleen verantwoording voor wat jij zelf doet! Niemand anders behalve narcistische mensen zullen jou verantwoordelijk houden voor andermans keuzes. Zo werkt dat in de hele maatschappij, ongeacht of je iets voor of door andere doet, degene die doet is verantwoordelijk voor wat hij/zij zelf doet. Iedereen heeft zelf de keuze het anders te doen…

Een ander de schuld geven is wel erg makkelijk, je denkt ermee overal onderuit te komen. Maar uiteindelijk keert het zich tegen je… en zelfs dan neemt een narcist geen verantwoording. Narcisten vallen daardoor steeds in meer ellende, ze schuiven maar het blijft bestaan en hen achtervolgen.