Symptomen van narcistische mishandeling

Deze informatie komt van Het Verdwenen Zelf waar je ook terecht kunt voor workshops, een hulpboek en coaching adressen.

Narcisten en psychopaten kunnen niet alleen met zichzelf zijn, en halen sociale functies (empathie, aandacht) bij anderen weg. Ze trekken jou als slachtoffer leeg, totdat jij ook niet meer met jezelf kunt zijn, door de symptomen. De hyper-alertheid, de overgehevelde schaamte, je schuldgevoel, je apathie, maken dat je nog slechter voelt over jezelf. En laat dat nu net de bedoeling zijn. Inzicht in de symptomen is van belang om hoe je voelt, los te kunnen trekken van wie je bent.

Symptomenlijst narcistische mishandeling

Somatische klachten
Veel slachtoffers krijgen last van lichamelijke symptomen, als vermoeidheid of fysieke stressreacties (hoofdpijn, misselijk, braken, pijn op de borst en op vele andere plaatsen in het lichaam etc.) Slaapproblemen, nachtmerries, in paniek wakker worden ed. komen ook veel voor.

Overgevoeligheid
Je kunt overgevoelig worden voor licht, geluid en andere zintuiglijke gewaarwordingen. Dingen die je altijd goed kon verdragen, misschien zelfs heel leuk en fijn vond worden dingen die je ernstig overprikkelen. Veel slachtoffers kunnen niet meer veel prikkels verdragen en raken om het minste geïrriteerd.

Malende gedachtestromen
Mensen met narcisme en psychopathie zorgen ervoor dat de mensen om hen heen totaal verward raken. Je probeert namelijk te begrijpen wat er gebeurt en gaat er over malen. Vaak ben je ook dagen aan het piekeren als je iets tegen de narcist te zeggen hebt.

Geen realiteitsbesef meer
Dit ernstige symptoom komt voort uit ‘gaslighting’, behandeld op deze website. Je gevoel van realiteit is afgebrokkeld en je denkt misschien dat je naar een inrichting moet.

Jezelf niet meer begrijpen
Narcisten en psychopaten grijpen in op je denk- en voelprocessen. Ze proberen je alles vanuit hun perspectief te laten zien. Het lukt narcisten en psychopaten hun slachtoffer uit te spelen tegen zichzelf waardoor slachtoffers in strijd met zichzelf komen.

Vervreemd van jezelf en van iedereen
Sommige slachtoffers worden zo murw dat niets ze meer kan schelen. Ze voelen zich vervreemd van de hele wereld. Ze horen nergens meer bij, zitten hun dagen uit, omdat ze niet meer kunnen voelen wie ze zijn en wat ze willen. Ze zijn een vreemde voor zichzelf geworden.

Wantrouwen
Volgens de narcist ligt en lag alles aan jou, zij neemt geen enkele verantwoording voor haar gedrag. Een narcist verwijt jou haar anti-sociaal gedrag, dit komt door jou, jij gaf er reden toe en daarmee rechtvaardigt ze haar eigen gedrag. Ze wil gewoon ongestoord haar vernietiging kunnen uitvoeren, en als je het waagt hiertegen te protesteren, dan ben jij gemeen. Het is logisch dat je dan nauwelijks meer anderen kunt vertrouwen. Narcisten en psychopaten gebruiken met name woorden om hun verwoestende werk te doen, ook misbruiken ze daarvoor de omgeving. Veel slachtoffers kunnen ook niet meer gewoon naar iemand luisteren, maar zijn altijd alert op wat die ander nu werkelijk zegt en bedoelt. Narcisten spelen mensen uit, ook de omgeving tegen jou en jou tegen de omgeving. De slechte praat over jou bij haar omgeving doet ze daarop over de omgeving naar jou, ze laat je weten of laat subtiel doorschemeren dat de omgeving haar steunt en jou ook veroordelen wat angst voor confrontatie geeft, je word al genoeg belaagd door de narcist, meer kan je er niet bij hebben. Zodra er bezoek lijkt te komen komt bij jou de angst op en het wantrouwen die de narcist je in die bezoeker heeft gegeven. Dit leid vaak ook tot isolatie van het slachtoffer.

Schuldgevoelens
Narcisten maken dat je je overal verantwoordelijk voor voelt. Veel slachtoffers praten op een verontschuldigende manier “ja, ik weet niet hoor…maar ik hoop dat je het niet erg vind dat…. of.. sorry, ik wil je niet aanvallen….maar ik voel me er niet goed bij dat….’”. Ze hebben door het altijd aangevallen zijn van de narcist, het alles persoonlijk opvatten door de narcist en de eeuwige slachtofferrol van de narcist geleerd al bij voorbaat sorry te zeggen, ze lopen uit angst voor de narcist op hun tenen. Het is belangrijk om in te zien dat dit schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel je is opgedrongen door de narcist. Het is niet jij die aanvalt, het is de narcist die zich aangevallen voelt om normaal bespreekbare dingen, daar kun je niets aan veranderen, dat is ook niet jouw verantwoording.

Achtervolgingswanen
Paranoia zijn is een veelvoorkomend symptoom waar veel slachtoffers van schrikken. Het zegt echter niets over jouzelf. Het zegt iets over hoever de narcist over je grenzen is gegaan, over hoeveel controle ze had en probeerde te hebben, en over hoe bedreigd jij je voelde en hoe onveilig je was. Het is haar pathologie, waardoor jij van je zelf bent weggeraakt, dat is een volkomen logisch gevolg.

Schaamte
Schaamte is het meest voorkomende symptoom bij deze vorm van mishandeling en misbruik. Je gaat jezelf zien door de ogen van een ander, en dat is ook precies de bedoeling. Narcisten en psychopaten zijn er heer en meester in, om de oorzaak van hun mishandelend gedrag bij het slachtoffer te leggen. “Had je maar niet dit of dat moeten zeggen, had je maar niet zo moeten kijken etc…  het komt door jou en daarom moet ik wel doen zoals ik doe… ”, et cetera. Dit word door de narcist ook zo uitgedragen naar de omgeving die hiermee gemanipuleerd word om hen op dezelfde wijze als de narcist naar jou te gaan laten kijken. Zo versterken ze de schaamte en het schuldgevoel, en dat weten ze. Het is hun totale gebrek aan zelfinzicht en empathie.

Ernstige depressie
Narcistische mishandeling kan je zó onderuit halen dat je je zin in het leven verliest. Gedachtes aan zelfmoord komen veel voor, sommige slachtoffers plegen ook daadwerkelijk zelfmoord. Als je bij een narcist depressief word is de kans zeer groot dat de narcist je daar op afrekent. De narcist gaat zich slachtoffer voelen/vinden van jouw depressiviteit. Dit zal de narcist je ook laten weten en merken, de narcist kan ook haar omgeving daarmee manipuleren waardoor ook zij je kunnen gaan veroordelen omdat je depressief bent. Dit kan zeer ernstige invloed hebben op de depressie dat deze steeds ernstiger word. Zelfdodingsgedachte of zelfs poging daartoe kan het gevolg zijn, dit is geen keuze, het overkomt je net als de depressiviteit, het is het gevolg van…

Denken dat er niemand anders meer van je kan en zal houden
Ook dit gevoel kent vrijwel ieder slachtoffer. Het is een gevolg van het ophemelen en wegwerpen wat een narcist met je doet. De narcist trekt je aan en 5 minuten later kan ze je weer afstoten, je weet nooit waar je aan toe bent. Dit is deel van de mishandeling wat ook het gaslighten effect heeft.

Lamgeslagen gevoel
Narcistische mishandeling zorgt ervoor dat je “lamgeslagen wordt”. Je bent beroofd van je vitaliteit, de sprankeling die je in je had. Je bent jezelf niet meer, energie, futloos en opgebrand (burn-out). Dit is geen lichamelijk burn-out, dit is ernstige psychische uitputting.

Je niet meer spontaan kunnen uiten
Narcisten en psychopaten rekenden je op alles af. Als je niet het juiste spiegelde, werd dit als een afwijzing opgevat. Hierdoor ga je over al je communicatie nadenken (“kan dit wel? Is dit niet gemeen? Kijk ik aardig genoeg? Doe ik nu niet overdreven?”) Je weet eigenlijk niet meer hoe het moet, “gewoon” met mensen omgaan.

Verstoringen in emoties
Beide uitersten komen voor: of dat je niks meer voelt, of dat je om de haverklap heftige emoties hebt. Deze vormen kunnen elkaar ook afwisselen. Je kunt bv zomaar een huilbui krijgen, verdrietig zijn zonder directe aanleiding, ineens opgefokt zijn etc. Zonder het bewust te zijn worden je emoties getriggert, onderbewust is er heel veel gaande. Alles kan een trigger zijn, bepaalt licht, een geur, de wind, een blik of een zucht van de narcist etc. Alles! Een trigger is een iets wat onderbewust  in je hersenen herinnert aan iets wat een nare of traumatiserende ervaring was.

Dissociatie
Dissociatie komt veel voor onder slachtoffers, maar wordt vaak niet herkend. Dissociëren is het gevolg van narcistische mishandeling en misbruik. Het is een automatische reactie van de hersenen op dat wat de narcist met je doet, de hersenen sluiten zich als ware af, je bent er niet meer bij en zo maak je niet geheel of soms geheel niet mee wat er wat er gebeurt. Vaak weet je achteraf ook echt niet meer wat er in de tijd dat je dissocieerde gebeurt is. Het is een zelfbeschermingsreactie, zelfstandig door de hersenen gedaan.

Niet meer normaal kunnen functioneren
Psychopaten en narcisten grijpen in op je ontwikkeling en je functioneren. Vele slachtoffers getuigen ervan hoe ze voor de relatie op goed niveau functioneerden, en tijdens de relatie moeite kregen met de simpelste dingen wat gedurende de relatie verergerde. Je kunt vaak niet meer helder denken, gedachtes gaan alle kanten op en je hebt een wattig gevoel in je hoofd.

Afhankelijkheid
Veel slachtoffers worden een schim van de persoon die ze ooit waren. De eeuwige zelftwijfel en andere symptomen maken dat je het gevoel hebt niet meer in je eentje tegen het leven opgewassen te zijn. Je voelt je erg afhankelijk van de mening en goedkeuring van anderen, vooral van de narcist die je afhankelijk van haar heeft gemaakt.

bron: Het Verdwenen Zelf