Psychisch in de knoop bij de Narcist

Een narcist verward je, alles is er op gericht je uit jezelf te trekken. Hoe verder jij van jezelf raakt des te meer macht/controle de narcist over je krijgt. Leven met een narcist brengt verwarring in je hoofd, je zal er psychisch ernstig onder gaan leiden, je bent nog maar een schim van jezelf. Veel slachtoffers blijven als een hoopje ellende achter na ernstige narcistische psychische mishandeling en misbruik.

De narcist past hersenspoeling toe, ze laat je twijfelen aan jezelf. Je hebt altijd alles goed hebt kunnen beoordelen maar na haar mishandelingen twijfel je aan je eigen beoordelingsvermogen. De narcist weet alles te verdraaien, al is het je nog zo duidelijk hoe het zit, de narcist weet het zo te draaien met het open trekken van haar hele trukendoos dat je aan je eigen inschatting en beoordeling gaat twijfelen. Als ze iets gezegd heeft is dat 5 minuten later ineens anders, nee dat heeft ze niet gezegd, of nee dat bedoel ik heel anders dan dat jij het opvat. Al weet je dat je goed oordeelde, dat het logischerwijs zelfs niet anders kan, zij laat je er aan twijfelen. Ze gebruikt hier non-verbale signalen als een zielige blik, een boze blik, soms zelfs tranen bij om jou in verwarring te brengen, je weet hoe het zit, het gaat om bv een overduidelijke afspraak die gemaakt is en zij niet na komt en waar jij teleurgesteld of boos door bent, je word niet gehoord, je hoort geen sorry en tegelijkertijd roept zij medelijden op met tranen. Dit zijn twee emoties die tegelijkertijd spelen en die verwarring zaaien, wat ik het nou, je bent boos omdat zij de afspraak niet nakomt en tegelijkertijd wil zij zielig gevonden terwijl zij de fout maakte.

Als je dit veel meemaakt, bij een narcist is dit voortdurend raken de hersenen in verwarring, ze gaan automatisch reageren want dit klopt niet, dit is een beschermingsreactie die je zelf niet in de hand hebt. Het gebeurt, maar wat moeten je hersenen? Er zijn twee keuzes, twee emoties tegelijk die in deze situatie niet bij elkaar passen, hier kunnen paniekaanvallen ontstaan, op het vele voorkomen van dit gebeuren kunnen je hersenen niet normaal meer reageren.

Bij veel slachtoffers ontstaan ernstige psychische problemen, de verwarring word groot, er ontstaan paniekaanvallen, angstaanvallen, depressies, slapeloosheid, nachtmerries ed. Als je lang bij een narcist bent neemt dit zeer ernstige vormen aan, hulpverlening weet zich er vaak geen raad mee, men begrijpt niet waar zoveel klachten tegelijk vandaan kunnen komen. Dat tekent de ernst van narcistische mishandeling! Als deze mishandeling lang aanhoud verergeren de psychische klachten, door de lange duur kan een Complexe PTSS en het Narcistisch Slachtoffer syndroom ontstaan. Wanneer je ernstige psychische klachten krijgt is dit koren op de molen van de narcist, ze zal het misbruiken en tegen je gebruiken.

Alles ligt aan jou, jij bent immers psychisch gestoord wat de narcist uit zal dragen naar de omgeving om hen te manipuleren, hen tegenover jou uit te spelen. Als dit lukt raak je geïsoleerd, mensen gaan jou mijden om wat de narcist hen wijs maakt, je voelt dit maar al te goed, de narcist laat jou ook subtiel weten dat de omgeving jou niet moet, ze jou gestoord en het probleem vinden wat er bij jou voor zorgt dat je de omgeving ook uit de weg gaat, je hebt het al moeilijk zat, je zit niet op beoordeling en veroordeling te wachten die je al broze psychische toestand negatief zullen beïnvloeden. Je zoekt veiligheid, de narcist en de door haar gemanipuleerde omgeving zijn geen veilige omgeving, het enige wat rest is in jezelf zijn, daar is het veilig. Je kunt gaan dissociëren, dit is een automatische beschermingsreactie van de hersenen tegen de dreigingen (angst).

De narcist is een ware RAT, ze misbruikt alles om jou onder controle te hebben, alles wat ze weet over jou inclusief je psychische toestand word tegen je gebruikt. Waar een normale partner haar partner zal steunen, onvoorwaardelijke liefde en rust zal geven, daar zal de narcist je geen enkele rust geven, je belagen met beoordelingen en veroordelingen van de psychische toestand die zij heeft veroorzaakt. Ze wrijft het er goed bij je in om je nog verder aan jezelf te gaan laten twijfelen en je eigenwaarde zoveel mogelijk te vernietigen. Ze confronteert je constant met dat je niets meer bent dan een hoopje ellende.

Dat is de ware narcistische RAT, misbruik makend van je kwetsbaarheden en hier geniet ze volop van. Met haar psychologische spelletjes heeft ze je bijna vernietigd om hierna de  zichtbare vernietiging te betrekken in haar psychologische spelletjes en mishandelingen, zowel direct tegen jou als om de omgeving te manipuleren.. zie je wel, het ligt allemaal aan hem.  Er is menig slachtoffer die zo gevangen zit, ernstig in de war geraakt zijn dat ze het niet meer aan kunnen en geen mogelijkheid meer zien of er zelfs nog maar de kracht voor hebben om te ontsnappen aan de waanzin van de narcist, uit deze gevangenis met psychische martelpraktijken, zij beroven zichzelf van het leven om bevrijd te zijn van de werkelijk ernstig gestoorde, de narcist en haar vaak vreselijk onnozele  omgeving.

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontstaat in de vroege kinderjaren, het komt op volwassen leeftijd tot uitging. In mijn blog ‘De band die je hebt met de Narcist‘ kun je lezen over hoe narcisme ontstaat. Duidelijk is dat ouders/verzorgers hier de veroorzakers van zijn. Als je een relatie met een narcist hebt krijg je ook te maken met haar ouders die of een ervan of beide ook een slechte sociaal emotionele ontwikkeling hebben of zelfs ernstig narcistisch zijn.

Ook andere bv broers of zussen van de narcist of ooms en tantes kunnen zo zijn, dit is dan de omgeving van de narcist, zij vinden gezien het hun eigen gedrag en sociaal vermogen het gedrag van de narcist normaal of ze zien het niet doordat ze al een leven lang het masker van de narcist zien en er heilig van overtuigt zijn dat zij zo is als dat ze altijd gezien hebben, hier weten alleen (ex) partners van het bestaan van de persoon achter het masker. Bedenk, al weten ze van niets, deze omgeving kan net zo schadelijk zijn als je narcistische partner! Zodra je merkt dat men hen geen contact te maken is en geen gesprek mogelijk is over het gedrag waar jij thuis als je alleen met haar bent mee te maken hebt, dan moet je er direct mee stoppen dit nog te proberen. Zeker als je weet dat vorige relaties van de narcist zo zijn verlopen dat de narcist en haar omgeving als een front tegenover de ex(en) heeft gestaan, als ze allen negatief zijn over haar ex(en) dan zijn ze gemanipuleerd en staan onder controle van de narcist die in vorige relatie(s) hetzelfde psychologische spel speelde als bij jou. Deze mensen zijn zo onder invloed van de laster en smaad praat en de slachtofferrol van de narcist dat ze de werkelijkheid niet meer kunnen zien, ze zijn jaren lang gehersenspoeld door de narcist en geloven alleen wat de narcist zegt, ze zijn de onwetende slachtoffers van de narcist. Het ontstaan van narcisme heeft te maken met de tekortkomingen van ouder(s), niet sociaal emotioneel vaardig genoeg om het kind te kunnen koesteren, veiligheid te bieden en te begeleiden tot ze een gezonde volwassen vrouw is. Grote kans dat een narcist opgevoed is door een narcist, daar kun je geen gehoor bij vinden m.b.t. het gedrag van jouw narcistische partner, dit zou dan over hun eigen tekortkomingen gaan waar jij dan ook slachtoffer van word.