Inleiding

Voor wie het hebben ondergaan behoeft geen uitleg. Voor die het niet ondergingen is geen uitleg.

Narcisme is een van de weinige psychische afwijkingen waar haast onafgebroken wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Narcisme komt in alle lagen van de bevolking en bij zowel mannen als vrouwen voor. Er zijn verschillende types narcisten en het komt in meerdere vormen voor.

Iedereen heeft narcistische kenmerken, er is alleen een wezenlijk verschil tussen gezond narcisme en een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Iedereen mag zichzelf belangrijk vinden, trots zijn op zichzelf of zichzelf ergens goed in vinden. Narcisten hebben dit ook, het verschil zit hem in dat zij zich belangrijker vinden dan andere en het bij hen puur en alleen om zichzelf draait ten koste van andere.

Narcisten kampen met een zeer laag zelfbeeld en zijn heel onzeker. Om dat gevoel te compenseren, zullen narcisten aannemen dat zij belangrijker zijn dat anderen en zo gedragen zij zich ook. Alles draait bij een narcist om het compenseren van eigen tekortkomingen en hiervoor misbruiken ze andere. Een narcist heeft voeding nodig om het eigen gevoel van minderwaardigheid te onderdrukken. Het bv degraderen, kleineren en hiermee controleren van gevoel en emoties van andere wat narcisten doen geeft hen het idee dat de ander minder is en zij dan meer zijn.

Dit was een voorbeeld want de narcist heeft een heel arsenaal aan misbruik en mishandelingstechnieken, deze worden hier zoveel mogelijk besproken. Het is lastig de narcist te begrijpen, het is eigenlijk ook onbegrijpelijk dat mensen zo’n egoïstische en egocentrische persoonlijkheid kunnen hebben en andere kunnen vernietigen puur uit eigenlijk belang. Het belang is waarom ik het zielige narcisten noem, het is een belang die alleen in henzelf afspeelt maar hen feitelijk niets positiefs oplevert.

Het is toch heel zielig een leven lang andere te moeten misbruiken en mishandelen om jezelf puur en alleen voor jezelf beter te laten lijken dan dat een ander is. Het zielige ervan is dan ook dat de narcisten zich er heel bewust van zijn dat ze een diep gewortelde onzekerheid hebben maar dan niet de capaciteit bezitten hier iets in positieve zin aan te veranderen. Narcisten doen contra aan “gewone” mens. Waar de “gewone” mens een positief beeld probeert te verkrijgen uit positieve behandeling, probeert de narcist een positief beeld te verkrijgen uit negatieve behandeling. Het maakt hen niet uit wie de narcist voor zich heeft. Iedereen word op een of andere wijze gebruikt en misbruikt door de narcist, niemand blijft er vrij van alleen niet iedereen heeft het door.

Ik heb meerdere narcisten meegemaakt in mijn leven. Mijn moeder, zus, werkgever, verschillende relaties en een schoonmoeder. Ik heb de grote verschillen tussen soorten en types narcisten mogen ervaren en het is bizar!

Een relatie hebben met een introverte verborgen narcistische vrouw was de meest bizarre ervaring. Dit was mijn laatste en zal ook mijn laatste ervaring zijn geweest. Het is belangrijk je te verdiepen in wat narcisme is, in hoeveel vormen en gradaties het voorkomt en hoe schadelijk deze mensen zijn en hoe ze te herkennen. Dit is de enige manier om je de rest van je leven te beschermen tegen deze zielige mensen en dan bedoel ik niet zielig in de zin van medelijden met hen moeten hebben. Medelijden hebben en daarvanuit handelen is de grootste valkuil die er is! Narcisten in allen soorten en types kunnen heel medelijden wekkend gedrag vertonen, dit is niets meer en niets minder dan je misleiden. Hier moet je bedachtzaam op zijn, zeker in het begin van een relatie.

Een relatie met een narcist is gedoemd te mislukken en de kans dat het je vernietigd is groot. Vele die een relatie met een pathologisch/psychopathisch narcist hebben of achter de rug hebben kampen met grote psychische problemen. Het is belangrijk dat je als slachtoffer van een narcist weet waar je mee te maken hebt/had om je te kunnen beschermen tegen deze personen. Herkenning is het begin van herstel.