Hoe herken je een narcist in een relatie

Wanneer een relatie eenrichtingsverkeer lijkt te zijn en je partner vooral op zichzelf is gericht, dan zou je wel eens in zee kunnen zijn gegaan met een narcist. Daar is maar 1 remedie tegen, namelijk zo snel mogelijk bij hem of haar vertrekken. Datingexperte Sandy Weiner stippelde een strategie uit om narcisten te herkennen en eraan te ontsnappen.

Extreme narcisten kan je gemakkelijk herkennen, omdat ze niet in staat zijn om hun sterke egoïsme en hun behoefte aan bewondering niet onder stoelen of banken steken. Het wordt echter moeilijker wanneer de situatie niet zo zwart-wit is en de man of vrouw met wie je een relatie opbouwt in staat is om alles te verbergen onder een charmant vernisje. De ontmoeting en klik voelt spannend en leuk en je verliest je hoofd en hart razendsnel, zeker wanneer er een emotionele en seksuele band lijkt te ontstaan. Gaat het echter om een narcist, dan zul je een pad vol doornen tegemoet gaan en snel ongelukkig worden.

Zo herken je een narcist:

1. Het gaat over andere, exen en jeugd

Narcisten praten zelden tot nooit over zichzelf. Ze winnen een nieuwe partner niet op normale wijze. Niet door haar eigen goede kanten te tonen ed. in de hoop dat je voor haar valt. Narcisten praten over andere en vooral slecht, ze heeft slechte exen waar ze geen goed woord voor over heeft, ze heeft een slechte jeugd, alles is slecht geweest in haar leven. Ze speelt het slachtoffer, ze bestookt je empathisch vermogen om jou medelijden met haar te laten krijgen. Ze heeft het nooit echt over zichzelf, het gaat altijd over andere, i.v.m. andere of iets met andere. Ze heeft namelijk geen Zelf, geen eigen identiteit en persoonlijkheid, daar kan ze dan ook niets over zeggen, ze is geheel afhankelijk van de voeding van andere.

2. Geen investering, geen initiatief

Een relatie komt van twee kanten. Wanneer je verliefd word op elkaar komt het initiatief van twee kanten, je vind het fijn elkaar te zien, je kijkt er naar uit, bedenkt leuke dingen voor elkaar en om samen te ondernemen. Zo gaat het met een Narcist niet, ze investeert niet, van haar merk je niet dat ze je graag ziet, ze kijkt er niet naar uit en ze neemt geen enkel initiatief. Het moet van jou komen, jij moet de acties ondernemen, jij moet aangeven dat je wilt afspreken, niets komt van haar kant. Jij moet achter haar aan, dat is haar bedoeling, haar spel. Eerst trekt ze je aan, de eerste date wil ze al seks en geeft je daarmee het gevoel dat het goed zit en ze voor jou kiest. Vervolgens negeert ze je, speelt haar spel om jou je best te gaan laten doen voor haar. Dit toont al dat ze geen enkele liefde, verliefdheid of maar iets in die richting voelt, ze kan dit niet voelen (hechtingsstoornis van de narcist). Stop ermee, dit is gestoord gedrag, normale mensen vertonen dit gedrag niet!

3. Wanneer jij over je eigen behoeften praat wordt ze defensief.

Een narcist kiest altijd eerst voor zichzelf en zal zich doorgaans verdedigen in plaats zich te verontschuldigen. Natuurlijk zijn de meeste mensen geneigd om eerst in de verdediging te gaan, maar zijn daarna al snel in staat om ook de andere kant te zien. Als je merkt dat ze niet in staat is om zich in te leven in jouw behoeften, wensen, kwetsing of verdriet, stap dan zo snel mogelijk op.

4. Zodra het moeilijk wordt of er tegenslagen zijn, neem ze het hazenpad, geeft niet thuis.

Andermans emoties, emotionele problemen of tegenslagen zijn niets voor narcisten. Ze zijn er voor de pret, maar een persoonlijke zaken zijn aan haar niet besteed. Een goede relatie bouwt op wederzijdse ondersteuning. Als die basis er niet is, kun je beter je oogkleppen weghalen en er vandoor gaan.

5. Een gekwetste narcist is niet droevig, maar woedend.

Wanneer je duidelijk maakt dat je niet gelukkig bent met een bepaalde uitspraak of daad zal een narcist kwaad worden en alle verantwoordelijkheid van zich proberen af te schuiven. Bij zo iemand is het onmogelijk om je behoeften, verdriet of teleurstelling te uiten zonder veroordeeld te worden, laat staan dat ze verantwoordelijk zal willen zijn voor haar eigen aandeel in het gebeuren.

6. Narcisten zijn zo veranderlijk als de wind.

Ze geven veel gemengde signalen. De ene keer ben je de geweldigste man die ze ooit ontmoet hebben, de andere keer besta je bijna niet en ben je doodongelukkig doordat je genegeerd wordt. In het begin zal het een ‘hard to get’ spel lijken en kan het de passie verhogen. Als het geen veroveringsspel blijkt, maar een karaktertrek/een patroon, dan is het de voorbode voor veel ellende en emotionele verwaarlozing. Je moet zo snel mogelijk bij zo iemand vertrekken, ze is in staat is tot liefde, respect en wedrkerigheid.

7. Binden? Narcisten willen hun vrijheid.

Wie na enkele maanden de relatie bevestigd wil zien, zal bij een narcist vaak bedrogen uitkomen. Het ‘vogel in de kooi’-gevoel zal domineren en voor de nodige verwijten zorgen. Een narcist leeft als een parasiet van de bewondering en aandacht van anderen en zal nooit genoeg hebben aan de liefde en bewondering van 1 persoon. Wie hunkert naar monogamie kan dan ook maar beter op zoek gaan naar iemand zonder narcistische trekken.

8. Veel woorden, weinig daden.

Focus jezelf op wat je ze doet en niet op wat ze zegt. Narcisten zijn charmerend met woorden, zeggen veel maar doen niet wat ze zeggen. Als het te goed lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Woorden en daden komen bij een Narcist nooit overeen, in tegendeel, uit haar daden blijkt dat haar woorden zelden tot nooit enige betekenis hebben. Onthoud: Woorden kunnen liegen, daden niet. Een Narcist gebruikt mooie woorden en beloftes om je aan het lijntje te houden, hun daden zeggen hoe het werkelijk zit.

Hoe kun je aan een narcist ontsnappen?

  1. Verwacht geen verandering, die zal er niet komen. Ze is absoluut niet capabel tot verandering.
  2. Speel geen spelletjes. Hard to get spelen zal haar niet plots omtoveren in iemand met wie je een gezonde relatie kan opbouwen. Maak haar aantrekken afstoten spel niet jouw spel.
  3. De relatie kan en zal niets worden, kies voor jezelf.
  4. Stop met investeren in iemand die niet in jou en een gezonde relatie investeert.
  5. De laatste cruciale stap: vertrek, kijk niet terug en hoop vooral niet op verzoening.
  6. Verbreek al het contact!

bron: liefdespaleis.blogspot