Eigenliefde, liefde en Narcisme

Iedereen die met een narcist te maken heeft (gehad) weet dat de term eigenliefde niet van toepassing is. Op de plaats van het hart, zit bij een narcist een groot leeg gat. Een narcist is niet in staat tot het voelen van enige vorm van liefde, ook niet van eigenliefde.

De ‘zelf liefde/ego’ van de narcist kan alleen gevoed worden door anderen. De narcist weet drommels goed hoe ze anderen moet manipuleren om hen haar ego te laten strelen, zodat haar behoefte aan aandacht eventjes gestild wordt. (exit narcist)

Een narcist kan heel goed manipuleren, ze heeft steeds nieuwe bevestiging nodig en dat kan heel ver gaan. Het is namelijk nooit genoeg. Vreemdgaan is de aandacht krijgen, ego strelend, ze heeft geen enkele moeite met een ander het bed te delen. Ze krijgt van alles gedaan van haar partner zonder dat ze er werkelijk om vraagt. Je voelt je verplicht je keer op keer te bewijzen, het is namelijk nooit goed of goed genoeg laat ze met onderhuidse steken onder water weten.

Een narcist kan je zo manipuleren en conditioneren dat je werkelijk voorbij al je eigen normen en waarde gaat. Alles om haar te dienen, tevreden te krijgen en echte wederzijdse liefde terug te gaan ontvangen. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren, ze voelt geen liefde, ze kent het niet… het gaat om vullen van een lege put waar geen bodem in zit. Ze heeft keer op keer nieuwe voeding nodig om haar ego te strelen.

Seks is veel gebruikt ego strelend voor narcisten. Mannen die vrouwen aan de lopende band veroveren, vrouwen die zo makkelijk keer op keer met een vreemde man naar bed gaan, het is narcistisch gedrag… honger naar aandacht om het ego te voeden. Daar is geen zelf liefde, zelf liefde is niet respectloos naar jezelf en met je lijf om gaan, net zo min als dat liefde niet respectloos zijn naar je partner zijn is.

Het woord liefde word veel gebruikt door narcisten, het wordt te pas en onpas gebruikt voor andere dingen dan de werkelijke betekenis van dat woord.