De Maskers van de Narcist

De narcist heeft meerdere gezichten. Ze weet zich razendsnel aan te passen naar gelang wie er bij is en wat ze van je wil. Als partner van de narcist zul je een heel ander persoon kennen dan de buitenwereld. Ben je alleen met je narcistische partner dan zul je een heel ander persoon meemaken dan wanneer er andere  bij zijn.

Een narcist weet precies hoe ze zich hoort te gedragen in bepaalde situaties. Wanneer ze alleen is met haar slachtoffer is ze een ander persoon dan wanneer er andere bij zijn of wanneer ze bij andere is. Zo zal het dus zijn dat de omgeving haar heel anders zien en ervaren dan haar slachtoffer. Het slachtoffer ziet de ware persoon, de omgeving ziet het masker.

Haar mooie masker

De narcist maakt onderscheid in wie welke persoon te zien krijgt. Als nieuwe partner beleef je de lieve charmante persoon waarmee je graag samen wilt zijn en een relatie aangaat. Ze past zich aan, ze draagt haar mooie masker om je de op haar verliefde man te laten worden. Hiervoor peilt ze subtiel jouw persoonlijkheid, ze zoekt een gevoelig persoon die voor haar charmes valt. De goed uitziende narcist weet haar uiterlijk hier goed in te misbruiken, de introverte narcist doet dit nog subtieler. Zolang alles gaat zoals zij wil is het goed en ben je de man van haar leven.

Ook de omgeving ziet het mooie masker. Familie en vrienden hebben vaak lange tijd niet door dat ze een masker draagt en dat er achter dat masker een heel ander en beslist geen prettig iemand schuil gaat. Familie en vrienden worden gebruikt, de narcist is afhankelijk van hen om zich staande te houden. Wanneer er problemen reizen in haar relatie zijn zij degene die onderdeel worden van haar vreselijk valse spel om haar slachtoffer klein te krijgen en te vernietigen. Het zijn ook deze mensen waar ze in haar slachtofferrol veel voor elkaar krijgt, ze staan zonder dat ze het beseffen onder controle door haar manipulatief spel.

Het mooie masker gaat af

Haar werkelijke persoonlijkheid word zichtbaar als het niet gaat zoals zij wil. Als je als partner beseft dat er veel niet klopt en vragen gaat stellen bij haar kwetsend en manipulatief gedrag dan valt dat mooie masker af. Je krijgt te maken met grote onwil, onvermogen tot volwassen gedrag, slachtofferrol, projectie, stilte behandelingen ed. en het manipuleren van de omgeving om daar medestanders in te vinden, de omgeving word medeplichtig gemaakt. Alles wat je zegt word verdraait en tegen je gebruikt. Alles wat zij doet en zegt word op jou geprojecteerd, je emoties worden tegen je gebruikt en alles wat ze van je weet word misbruikt om jou te kleineren.

Haar masker is af! Je bent niet langer de man van haar leven en zij lijkt totaal niet meer op de persoon die je eerst ontmoet hebt. Communicatie over problemen is onmogelijk. Alles ligt aan jou, zij heeft nergens aandeel in. Al wijs je haar op haar aandeel in het geheel, dit word steevast ontkent en/of overal is een excuus voor die meestal jou tot schuldige maakt. Ze zal de verantwoording van haar gedrag op de ander afschuiven. Het is een kind in een volwassen lijf!